Innovatie is zien, doen, ervaren. Als adviseur mag Gerard de Zorggroep in noord en midden Limburg begeleiden en adviseren in het opzetten en uitvoeren van de innovatieroute. Samen met innovatiebegeleiders en managers vanuit alle sectoren wordt onder leiding van de Raad van Bestuur invulling gegeven aan het innovatieprogramma voor de komende jaren. Met een duidelijke stip op de horizon (de droom).
Daarbij leren we in experimenten, bereiden we implementaties voor in pilots en borgen we alleen bewezen succesvolle toepassingen in de organisatie. Een mooi voorbeeld hiervan is de Sociobot Tessa. Door enerzijds Tessa alleen in te zetten als deze een bijdrage levert aan het zorgdoel en anderzijds de inzet voor cliënt, mantelzorger én zorgprofessional vooral zonder ‘gedoe’ te doen (één druk op de knop en alles wordt geleverd). Met de inzet van elke Tessa kunnen we 100 minuten per week aan andere cliënten besteden.
In samenwerking met de regionale partijen zorgen we voor Fieldlabs. Ook bouwen we de innovatheek uit. En experimenteren we met:
- De dagbesteding digitaal maken
- Hoe we cliënten op de wachtlijst beter kunnen helpen door met simpele hulpmiddelen verlichting te bieden.
- Hoe we valbescherming kunnen toepassen
- En slim incontinentiemateriaal
- Hoe we werkprocessen in de zorg slimmer kunnen maken door op afstand mee te kijken.
- Door diagnose apparatuur dicht bij de cliënt in te zetten eerder met de juiste medicatie kunnen beginnen.
- Hoe we revalidanten nog beter kunnen ondersteunen bij therapie waardoor ze sneller naar huis kunnen.
- Wat het betekent om met een robot in het verpleeghuis te werken.
Structureel wordt de gewenste waarde van de gebruiker gematcht met nieuwe (technologische) mogelijkheden en niet andersom. Acceptatie en adoptie bij medewerkers en het veranderen van hun werkprocessen zijn belangrijke gamechangers. Innovatiebegeleiders worden in dit gedachtegoed opgeleid. In de afgelopen drie jaar zijn er met veel positieve energie, grote stappen gezet in innovatie binnen de Zorggroep.