Samen delen, leren en doen in een regionale werkplaats voor zorgtechnologie.
Binnen het programma Precies hebben we in Zuidoost Brabant met dertien zorgorganisaties gewerkt aan:|
• een gemeenschappelijk begrippenkader over zorgtechnologie en
• het begrijpen wat nodig is om zorgtechnologie in het zorgproces toe te passen.
De betrokken organisaties in de thuiszorg binnen het programma Precies zijn nu klaar voor de opschalingsfase van technologieën die zich bewezen hebben.
Er is een gemeenschappelijke visie, betrokkenheid op bestuurlijk niveau en er is een gezamenlijk uitgesproken wens voor samenwerking tussen de zorgorganisaties gerealiseerd.
In deze notitie laat ik zien waar we staan, hoe er samengewerkt wordt en wat dat oplevert. Voor de betroken organisaties is duidelijk geworden dat voor de opschaling van zorgtechnologie in deze regio, de samenwerking op regionaal niveau niet alleen wenselijk is, maar zelfs een voorwaarde is.
De betrokken partijen in die samenwerking zijn dertien zorgorganisaties, twee kennisinstellingen, de zorgcentrales in de regio, verwijzers (HA en ZKH), de zorgverzekeraars en leveranciers van zorgtechnologie.
In het eerste jaar hebben we vooral gewerkt aan een gemeenschappelijk begrippenkader, de normen en werkwijzen bij het gebruik van zorgtechnologie en het implementatieproces bij zorgtechnologie.
Dit hebben we gedaan door de kennis en ervaringen vanuit de betrokken organisaties te delen en te bundelen in implementatiewijzers (per zorgtechnologie) en in een universeel rekenmodel. We zijn daardoor steeds meer dezelfde taal gaan spreken en kunnen daardoor nu ook beter samenwerken en leren van elkaar.
Dat doen we o.a. in werkplaatsen. Op kleine schaal met 20 tot 30 zorgmedewerkers en in grote werkplaatsen of regionale events van 150 tot 250 zorgmedewerkers waar kennis en ervaringen met elkaar gedeeld worden.
Daar geven we gemeenschappelijk inhoud en vorm aan de Regionale Werkplaats Zorgtechnologie. De kennisinstellingen, de zorgprofessionals en partijen die zich richten op innovatie in de zorg zijn bewust steeds meer samen gaan werken in deze Regionale Werkplaats Zorgtechnologie:
• Fontys Hogeschool,
• Zorg innovatieplatform
• Convenant transitie VVT
• Programma Precies
Inmiddels is dit een netwerk waar zeventien organisaties (zorgorganisaties, zorgcentrales, kennisinstellingen) uit de regio Zuidoost Brabant aan deelnemen en die ook allemaal een bijdrage leveren aan de Regionale Werkplaats Zorgtechnologie.
Naast de inhoudelijke betrokkenheid die ontstaan is, is de samnewerking ook bestuurlijk vastgelegd door menskracht en middelen vanuit die zeventien organisaties beschikbaar te stellen (er moet commitment zijn!).
In deze werkplaats is een model ontwikkeld wat je kunt zien als een kompas. Een kompas bij het gaan toepassen van een zorgtechnologie. Dit model bestaat uit elf thema’s die van belang zijn bij een experiment, een pilot of de daadwerkelijke opschaling en borging van zorgtechnologie in de zorgverlening van een organisatie.
In onderstaand overzicht zie je de stand van zaken van de verschillende zorgorganisaties in Zuidoost Brabant bij het toepassen van de zorgtechnologieën in de thuiszorg.
Je ziet in de afbeelding hierboven dat iedere organisatie zijn eigen keuzen maakt en dat ze ook niet allemaal even ver zijn in de ontwikkeling naar uiteindelijk de borging van een zorgtechnologie in de dienstverlening. De bulls-eye in dit dartbord!
In de werkplaatsen delen we op de eerdergenoemde elf thema’s wat men leert, maar ook wat misgaat in de projecten binnen de eigen organisatie. De ervaring van alle organisaties is dat dit de meerwaarde is van samenwerken in een Regionale Werkplaats Zorgtechnologie. Leren van elkaar, doordat we dezelfde taal zijn gaan spreken, uitgaan van dezelfde elf thema’s èn waar het kan worden gezamenlijk afspraken gemaakt met leveranciers en financiers.
De elf thema’s die in het tweede regionale event in 2021 (online) met 200 zorgmedewerkers zijn benoemd als de belangrijkste condities bij het gaan toepassen van zorgtechnologie, zijn daarbij onze leidraad en kompas geworden. Ook voor de agenda voor 2022.
Zo heeft in de evaluatie van december 2021 iedere organisatie zichzelf een “score” gegeven waar zijn/haar organisaties staat op dit thema, bv.: is in mijn organisatie voldoende geborgd dat de zorgmedewerkers vanuit het gesprek met de cliënt en het klinisch redeneren een keuze maken voor passende technologie?
De eigen beoordelingen zie je in onderstaand schema
Vanuit de resultaten uit deze evaluatie is het programma opgesteld voor 2022 en voor het derde event waar de zorgorganisaties met elkaar en met de kennisinstellingen laten zien hoe zij voor elk thema werkmethoden en/of een tool hebben ontwikkeld om dit verder te brengen.
Een zo’n thema is bijvoorbeeld “klinisch redeneren en passende zorgtechnologie”:
Hoe gaat klinisch redeneren je helpen om passende technologie te
kiezen? Daarvoor is een training met VR technologie ontwikkeld, waar je
aan de hand van patiënt-scenario’s ervaart wat de effecten zijn van de
keuzen die je maakt in het gesprek met een cliënt over zorg en tot
een keuze komt tot de passende technologie daarbij. Dit is dan voor alle
organisaties beschikbaar.
Of bijvoorbeeld het thema “gezamenlijke visie uit te dragen door alle lagen van de zorg”:
Leren hoe jij een innovatie kan starten en welke invloed je zelf kunt
uitoefenen om innovaties te laten groeien en te monitoren. Hier leer je
hoe je beïnvloedings-strategieën kunt inzetten om innovaties te laten
groeien.
En zo krijgen we met elkaar steeds meer scherp waar het goed gaat of waar het wringt als het gaat over zorgtechnologie. En als het niet loopt zoals verwacht, kun je zien welke van de thema’s de eerste aandacht nodig heeft in jouw organisatie.
Ik begeleid het proces van de Regionale Werkplaats Zorgtechnologie vanuit Kodiezijn. In samenwerking met alle betrokkenen, geef ik zorgtechnologie in de regio steeds verder vorm en inhoud.
Wil je meer weten over deze manier van werken waarbij leren door te doen en delen van kennis en praktijkervaring centraal staan, dan kom ik daar graag een keer met je over praten.
Toon van de Looy
Zin in een kop koffie met mij?
Bel of mail me: toon@kodiezijn.nl of 06 52444333